Вести‎ > ‎

Дан овчара

поставио/ла Dejan Beuković 28.02.2018. 10:46
У суботу, 10.02.2018. године, врло успешно је реализован први скуп у низу, у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду – ДАН ОВЧАРА. У препуној сали амфитеатра одгајивачи оваца су добили одговоре на своја постављена питања, а предавања су била о актуелним темама: др Бобан Ђурић, шеф одсека за епизотиологију Управе за ветерину упознао је присутне о годишњем спровођењу програма мера контроле најзначајнијих болести оваца, док је о вештачком осемењавању оваца, као мери са којом се постиже генетски напредак у стаду, присутне је упознао др Александар Миловановић са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.
Један од најзначајнијих закључака скупа, јесте договор о оснивању Асоцијације одгајивача оваца расе праменке у Војводини. Одгајивача праменке у Војводини има доста и сматрају да су неоправдано запостављени и да њихова грла немају права на остваривање субвенција. Директорица Департмана за сточарство Проф. др Снежана Тривуновић пружила је пуну подршку овим одгајивачима и нагласила, да ће Департман за сточарство заједно са њима (асоцијацијом) утицати на ресорно Mинистарство да се овце расе праменка уматиче и да и ова раса остварује бенефите, као и остале племените расе оваца.
Оснивање асоцијације је због свега напред наведеног врло значајна, а додатно удруживањем остварује се боља преговарачка позиција, али и сигурнији пласман својих производа.
Ако желите да одгледате читав скуп, имате могућност на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=3dcwFwP33RY
Comments